Etiopska crkva

 Etiopska crkva

Međusobni uticaj dve kulture je očigledan ovde u Adis Abebi gde se jevrejska zajednica okuplja na bogosluženje nedeljom, a ne subotom.

 

Etiopija je primila Hrišćanstvo u IV veku, a od VII veka bila je odsečena od ostatka hrišćanstva zbog pada Severne Afrike pod vlast Islama. U to vreme gotovo polovina stanovnika Etiopije praktikovala je Judaizam, što je uzrokovalo mešanje dve kulture i religije. Vremenom, pod vlašću Islama, Judaizam i Hrišćanstvo u Etiopiji su se zbližili i poprimili iznenađujuće puno jedno od drugog, što je verovatno bilo uzrokovano i "zajedničkim neprijateljem."

 

Istoričar Edward Ullendorff svedoči da su u IV veku, kada je Hrišćanstvo došlo u carstvo Aksum (preteča današnje Etiopije), mnogi stanovnici bili pod jakim uticajem jevrejske vere i prakse. Nakon primanja Hrišćanstva, oni su mnoge elemente Judaizma zadržali i oni su ostali do današnjeg dana. (E.Ullendoerff, "Ethiopia and the Bible" str. 15-30)

 

Apostol Hrišćanstva u Etiopiji bio je Frumencije, koga je aleksandrijski episkop Atanasije rukopoložio za prvog etiopskog episkopa. Frumencije i njegov prijatelj Edesije su bili na položajima i imali veliki uticaj na etiopskom dvoru, pa je polovinom IV veka i car Ezana primio Hrišćanstvo i tako je Etiopija postala hrišćansko carstvo. (E.Ullendoerff, "Ethiopians" str. 100, 101)

 

Etiopski Hrišćani jos od srednjeg veka drže gotovo celokupni starozavetni zakon, uključujuci i obrezanje, kult kovčega zaveta, a pored nedelje svetkuju i starozavetnu subotu, jevrejsku novu godinu itd. Njihovi hramovi su verna kopija Solomonovog hrama kako je opisan u Starom Zavetu, a služba takođe sledi starozavetna uputstva, uključujuci čak i ritualni ples oko kovčega zaveta (2.Sam 6:14,15)

 
Etiopski Jevreji, sa druge strane, imaju svoju verziju Judaizma snažno obojenu hrišćanskim uticajem. Njihova liturgija je gotovo direktno preslikana od etiopskih Hrišćana. Mnogi nose krstove, rukopolažu sveštenike i monahe. Etiopski Jevreji se okupljaju na bogosluzenje nedeljom, a ne subotom.

Etiopsko predanje govori o vezi sa drevnim Izraelom preko navodnog sina Kraljice Savske (koju oni smatraju svojom) i Kralja Solomona (2.Dnevnika 9) Menelika I, koji je osnovao dinastiju koja je vladala Etiopijom gotovo 3000 godina. Većina modernih istoričara smatra da je Kraljica Savska zapravo došla iz Arabije, ali nema sumnje da Etiopljani imaju semitske korene, bez obzira na verodostojnost ove legende. To im se čak moze videti i na licima, jer imaju očiglednu mešavinu semitskog i afričkog izgleda, a jezik Ge'ez im je takodje jevrejskog porekla. Etiopljani čak veruju da se pravi Kovčeg Zaveta čuva u jednom od njihovih manastira u gradu Aksumu. 

 
Nazalost, njihova zajednica je jedna od pet dohalkidonskih crkava koje nisu prihvatile odluke Halkidonskog Sabora 451. i ispovedaju monofizitsku jeres.
 

Za dalje proučavanje:

Sve subote Novog Zaveta
Subota i nedelja u ranom Hrišćanstvu
Kološanima 2:16 - subota starozavetna senka

Matej 5:17-19 - zakon i zapovesti

Otkrivenje 1:10 - Dan Gospodnji

Dan Gospodnji - nedelja u prva četiri veka

"Dani" i "Reč Božja" u knjizi Postanja
D.M Canright "Da li je papa promenio subotu?"
The Lord's Day From Neither Catholics nor Pagans (D. M. Canright)