1. Timotiju i savremena medicina

 1. Timotiju i savremena medicina

"Više ne pij samo vodu, nego pij po malo vina, zbog svoga želudca i čestih bolesti svojih."
[1.Timotiju 5:23]

Pre dve hiljade godina apostol Pavle savetovao je Timotiju da koristi "po malo vina" zbog svojih bolesti. Pavle verovatno nije razmisljao o tome da ce naucnici dvadesetog veka dati isti savet u vezi "malo vina". Poslednjih godina istrazivaci su bili iznenadjeni da korisnici vina u Francuskoj imaju puno manje kardiovaskularnih obolenja od onih koji ne piju. Dalja istrazivanja otkrila su da sva alkoholna pica imaju ovaj isti efekat. Istrazivaci su otkrili da alkohol usporava starenje arterija i unapredjuje zdravlje endotelijuma, sloja celija koji ogranicava vase arterije i koji omogucava pravilan protok krvi. Vise od dvadeset studija pokazalo je da konzumiranje jednog do dva pica dnevno smanjuje mogucnost bolesti srca.

 

Vino se pokazalo kao posebno korisno. Grozdje i drugo voce prepuni su fenolickih jedinjenja poznatih kao flavonoidi, kao i drugih antioksidantnih jedinjenja. Za ova jedinjenja pokazano je da smanjuju sklonost zacepljenju vena zbog masti male gustine (LDL), "losem" obliku holesterola, kao i da sprecava formiranje krvnih ugrusaka. Grozdje koje se koristi za spravljanje crvenog vina bogato je rezveratrolom, jedinjenjem koje povecava "dobri" holesterol (HDL) i ogranicava produkciju LDL holesterola.

Jedna od studija o povezanosti vina i srcanog udara je takodje otkrila da koriscenje voca samo vdi smanjenju smrtnosti od kardiovaskularnih obolenja - samo koriscenje vocnosg soka ili jedenje svezeg voca moze uticati na popravljanje zdravlja srca. Ali vino sadrzi flavonoide i antioksidante u meri u kojoj sok ne sadrzi. Tokom proizvodnje obicnog soka, fenolicka jedinjenja se znatno degradiraju izlaganjem kiseoniku, sto dramaticno smanjuje nivo supstanci koje pomazu zdravlje srca. Spravljanje vina, koje je anaerobni proces (a to znaci onaj koji nije izlozen kiseoniku), ocuvava ova jedinjenja. Sok je takodje "dobar za srce", ali ni blizu dobar kao vino.

Druga najnovija otkrica

- Kardivaskularno zdravlje - U studiji o zdravlju medicinskih sestara, koja je obuhvatila 90,000 sestara, istrazivaci su pronasli da su one koji su pile tri ili vise pica sedmicno imale 40% manji stepen srcanog udara i obolenja vena od onih koje nisu. Studija je dalje pokazala da zene koje su pile jedno ili dva pica dnevno nisu imale bilo kakav visi nivo rizika od kancerogenih obolenja ili obolenja jetre. Medjutim, one koje su pile vise od toga jesu imale povecani rizik od ovih obolenja. Jedno italijansko istrazivanje pokazalo je da zene koje su umereno konzumirale alkohol smanjuju rizik srcanog udara za 30%. Ipak, oni koji previse piju povecavaju taj rizik za 20%.

- Ostecenja jetre - Jedna studija na zivotinjama pokazala je da umereno konzumiranje alkohola ubrzava oporavak ostecene jetre kod pacova. Istrazivac Dr. Gerald Minuk sa Univerziteta u Manitobi rekao je da rezultati "cine da revidiramo ono sto smo savetovali pacijentima koji su zeleli da uzimaju jedno ili dva pica na dan ali koji su se brinuli kakav efekat to moze imati na jetru." U studiji, naucnici su odvojili 86 pacova koji su imali deo jetre hirurski odstranjen, u cetiri grupe. Grupa koja je dobijala veliku kolicinu alkohola pokazala je zaustavljanje oporavka jetre, kao sto se ocekivalo. Grupa sa umerenim konzumiranjem i grupa koja je dobijala vodu, pokazale su ni dobar niti los efekat na jetru. Ali sto je zanimljivo, grupa sa umerenim konzumiranjem imala je brzi oporavak i povecano obnavljanje jetre. Istrazivaci pretpostavljaju da mala kolicina alkohola moze da aktivira neke zastitne gene. (CNN, 8. nov. 1999)

- Iznenadna srcana smrt - Studija o zdravlju lekara koristila je podatke o 21,537 muskaraca tokom perioda od preko 12 godina. Istrazivaci su pronasli da su muskarci koji su pili jedno do cetiri pica nedeljno smanjivali svoj rizik od iznenadne smrti od srcanih bolesti za 60%. Oni koji su pili pet do sest pica sedmicno smanjivali su rizik za 79%. Iako je malo alkohola dobro, puno nije bolje. Ucestalost iznenadne smrti od srcanih bolesti povecava se kod ljudi koji uzimaju vise od dva pica dnevno. (CNN, 30 avg. 1999)

- Smanjeni rizik od mozdanog udara - Studija objavljena u "Zurnalu Americkog Medicinskog Udruzenja", kaze da alkohol stiti od mozdanog udara, koji se desava kada se dotok krvi u mozak blokira ugruskom krvi. Ovakvi udari predstavljaju 80% svih mozdanih udara. "Nasa studija pokazala je da uzimanje jednog ili dva pica dnevno moze smanjiti rizik od mozdanog udara mozda cak i do 50%", rekao je Dr. Mitchell Elkind sa Columbia Universiteta. Studija je pokazala da oni koji piju do dva pica na dan imaju 45% manji rizik mozdanog udara. (CNN, 5. jan. 1999)

- Gubitak kostane mase kod zena - Preliminarni podaci pokazuju da umerena upotreba pica - ne vise od sedam pica sedmicno - moze povecati nivo estrogena, sto moze preventivno delovati na pojavu srcanih obolenja i smanjiti gubitak kostane mase kod zena u periodu nakom menopauze. Obilnije pice, ipak, ne pomaze i u nekim slucajevima moze biti stetno (CNN, 18 okt. 1996)

 

Za dalje proučavanje:

Jovan 2:10 - Svadba u kani
Matej 5:17-19 - zakon i zapovesti

Otkrivenje 1:10 - Dan Gospodnji

Dan Gospodnji - nedelja u prva četiri veka

D.M Canright "Da li je papa promenio subotu?"
The Lord's Day From Neither Catholics nor Pagans (D. M. Canright)

Sve subote Novog Zaveta