Danilo 8:14 - 2200, 2300 ili 2400?

 Biblija - Danilo 8:14 - 2200, 2300 ili 2400?

Detaljno smo pokazali (Danilo 8, ispunjeno proročanstvo) da se prorocanstvo Danila 8 odnosi na Aleksandra Makedonskog, negove generale koji su podelili carstvo na četiri dela i zlog cara Antioha Epifana koji je oskrnavio "svetinju" - jerusalimski hram i ukinuo "žrtvu svagdasnju" koja se u njemu prinosila "uvece i ujutro". Nakon tri godine, Juda Makavej je sa svojim borcima oslobodio Jerusalim, ocistio i osvetio Hram, a nakon devet dana priprema ponovo uspostavio žrtvoprinosenje u Hramu.
 

Ovo vise nego ocigledno ispunjenje Danilovog prorostva opste je prihvaceno još od vremena Makaveja (2. vek pre Hrista), a bilo je prihvaceno među Jevrejima i u vreme Hristovo (vidi Jovan 10:22) koji do dan danas slave praznik "ociscenja Hrama" - Hanuka koji je tom prilikom Juda Makavej uspostavio. Čak i ateisticki nastrojeni istoricari zakljucuju da ova knjiga "mora biti da je napisana nakon Makaveja", pošto je i njima jasno da govori o onome što se tada dogodilo.

Jedini "problem" koji imamo jeste da se broj od 2300 "vecernjih i jutarnjih" žrtvi, odnosno 1150 dana ne uklapa doslovno u period od tri godine i devet dana koji navode knjiga Makaveja. Cifra 2300 dolazi nam iz danas opste prihvacenog izvora za "original" Starog Zaveta - srednjevekovnih masoretskih rukopisa. Stvar je još komplikovanija sto grcki prevod knjiga Starog Zaveta iz III-I veka pre Hrista - Septuaginta u nekim starim rukopisima navodi broj od 2400 "veceri i jutara". Blazeni Jeronim, uceni prevodilac koji je u saradnji sa jevrejskim rabinima krajem IV veka nacinio latinski prevod Biblije - Vulgatu, svedoci da su stari jevrejski rukopisi navodili na tom mestu brojku 2200.


Iako se od ovakvih prorocanstava ne ocekuje da budu u dan precizna, jer govore simbolickim jezikom, neki drevni podaci pokazuju da je Danilo zapravo dao savrseno precizno trajanje opisanog dogadjaja.

 

Koja je od ovih brojki tacna?

Da bi pronasli odgovor na ovo pitanje pronaći ćemo autora koji je imao pristup Svetom Pismu koje se nalazilo u jerusalimskom Hramu i koji je original Staroga Zaveta sacuvao nakon razorenja Hrama 70. godine.

Josif Flavije je cuveni jevrejski istoricar s kraja I veka, poreklom iz svestenicke porodice. Napisao je neprocenjivo vredne knjige koje se i danas izucavaju "Jevrejske Starine", "Jevrejski Ratovi", "Protiv Apiona" i autobiografiju "Zivot Josifa Flavija". Josif Flavije nedvosmisleno tumaci Makavejski ustanak kao ispunjenje prorocanstva u Danilu 8 i to detaljno obrazlaze (npr. Starine, knjiga 7).

U njegovim knjigama nalazimo i sledeće zanimljive detalje:

"Pismo koje lezi u hramu, obavestava nas ..."
[Starine, knjiga 3, p.1, kraj poslednjeg dela]

Kao uceni pripadnik svestenicke porodice, Josif je ocigledno imao pristup Svetom Pismu koje se nalazilo u Hramu, o cemu svedoci i u drugim delima:

"Preveo sam Starine iz Svetih Knjiga, sto je meni bilo lako buduci da sam svestenik po rođenju i izucavao sam filosofiju koja se u tim spisima nalazi"
[Protiv Apiona, I/10]


"Osim toga, kada je grad Jerusalim silom osvojen, Tit Cezar me često ubeđivao da uzmem šta god želim iz rusevina moje zemlje, ali posto je moja zemlja bila unistena, nisam smatrao da ništa drugo ima bilo kakvu vrednost sto bih mogao da uzmem da mi bude uteha u mojim nevoljama; zato sam zatrazio od Tita da moja porodica dobije slobodu i osim toga Titovim ustupkom dobio sam svete knjige"
[Zivot Josifov, 75]

Dakle, Josif Flavije koji je bio licni prijatelj Vespasijana i Tita, dobija slobodu za svoju porodicu i "svete knjige", odnosno Sveto Pismo koje je sacuvano u razrusenom Jerusalimu. Evo šta on, na osnovu tog originala Pisma koje je citao i posedovao, piše:

"Ovo opustosenje Hrama desilo se sto cetrdeset i pete godine, dvadeset i petog dana meseca Apelusa (jevr. Kisleva), a na sto pedeset i treću Olimpijadu: ali je bio ponovo posvecen na isti dan, dvadeset petog meseca Apelusa (Kisleva), sto cetrdeset i osme godine, na sto pedeset i četvrtu Olimpijadu, a to opustosenje desilo se po Danilovom prorocanstvu, koje je dato četiri stotine i osam godina ranije: jer je on objavio da će Makedonci (Grci) ukinuti bogosluženje (za neko vreme)"
[Starine 12:7,6]
 
Dalje Josif opisuje detalje Danilovog prorocanstva:

"I da između njih (četiri roga silnog jarca) treba da izadje neki car koji će pokoriti nas narod i koji da treba da oduzme njihovu politicku vlast i oskrnavi Hram i UKINE PRINOSENJE ZRTVI ZA TRI GODINE. Zaista se desilo da je nas narod pretrpeo te nevolje pod Antiohom Epifanom, prema Danilovoj viziji i onome sto je on napisao pre nego sto će se to desiti"
[Starine 10:11,7]

Primetimo da Josif sasvim jasno kaze da se to prorocanstvo ispunilo u vreme Antioha Epifana, kao i da tumaci broj "veceri i jutara" iz Danila 8:14 kao "TRI GODINE". Šta je onda pisalo u njegovoj verziji knjige proroka Danila?

Jevreji su u to vreme imali lunarni kalendar, znaci meseci su imali 29 i 30 dana naizmenicno, a na svake tri godine dodavan je jedan prestupni mesec od 29 dana. Znaci,

1 godina = 354 dana
3 godine = 1062 dana
3 godine + 1 prestupni mesec (29 dana) = 1091 dan
+ devet dana za obnovu Hrama = 1100 dana


1100 dana = 2200 jutarnjih i vecernjih žrtvi

Dakle, Josif Flavije svedoci da je knjiga Danilova u originalu koji se nalazio u jerusalimskom hramu, imala u stihu 8:14 broj od "2200 veceri jutara" koji se doslovno ispunio u vreme Makaveja i potvrdjuje svedocanstvo blazenog Jeronima.

 

Za dalje proučavanje:

Danilo 8, ispunjeno proročanstvo
Žrtva svagdašnja i očišćenje svetinje

Yom Kippur (Dan pomirenja) 1844.
Dan pomirenja - pogrešno tumačenje i pogrešan datum
Jovan 10:22,23 - Hristos i praznik očišćenja svetinje
Knjige Makavejske