Milerovi "dokazi"

 Milerovi "dokazi"

U svojim propovedima Viljem Miler je izneo 15 “dokaza” kojim je on dosao do 1843/44 godine. Danasnji adventisti uglavnom spominju samo jedan od njih, jer nekako pokusavaju da ocuvaju proracun oko 1844. godine. Medjutim, treba pogledati sta je sve adventisticki preteca ucio po ovom pitanju.

 

Pre Milerovih “dokaza” evo samo nekoliko izjava Elene Vajt o nacinu kako je Miler dosao do tih zakljucaka:

“Videla sam da je Bog poslao njegovog andjela da pokrene srce ovog farmera koji nije verovao Bibliji, i koji ga je vodio u proucavanju prorocanstva. Andjeli Bozji su ga neprestalno posecivali, vodili njegov um, i otvorili njegovo razumevanje prorocanstava koje je bilo do tada mracno za narod Bozji. On je otkrio pocetak lanca istine, i bio je vodjen da iz karike u kariku... On je video da jedan deo Biblije objasnjava drugi, i kada je neki deo bio blizu razumevanja, on bi pronasao drugi deo Reci kojim je dobio objasnjenje.”
(Spiritual Gifts, Vol. 1, str. 129)

“Bog je upravljao umom Viljema Milera u razumevanju prorocanstava, i On mu je dao veliku svetlost o Otkrivenju.”
(Ibid, 132)

“Miler je sa takvom preciznoscu objasnjavao prorocanstva, da je to izazivalo duboko osvedocenje srca onih koji su ga slusali. On je razvio prorocke periode, i pokazao je mnoge dokaze koji su ojacali njegovu poziciju”
(Testimonies for the Church, Vol 1, 14)

“Videla sam da su karte (prorocke) o 1843 bile direktno rukovodjene rukom Gospodnjom, i da se njihov oblik nije smeo menjati.” (Early Writings, 74)

“Viljem Miler je imao snazne umne sposobnosti, disciplinovan ucenjem i razmisljanjem, cemu je dodao mudrost neba primljenu stalnim odrzavanjem veze sa Izvorom mudrosti.”
(The Great Contoversy, 335)

" Kao sto je Jelisije bio pozvan da ostavi plug i volove i da umesto toga primi plast posvecenja za prorocku sluzbu tako je i MILER pozvan da ostavi svoj plug i da narodu otkriva tajne carstva Bozjeg . Sa strepnjom je zapoceo ovaj zadatak , vodeci svoje slusaoce korak po korak kroz prorocka razdoblja sve do drugog dolaska Hristovog ”

 

Milerov dokaz br. 1:

“Dokazujem da su se vremena data preko Mojsija, u 3. Mojsijevoj 26 glavi, vremena koja ce narod Bozji biti u “ropstvu” ovoga sveta, ili u Vavilonu doslovnom ili simbolicnom. Ta se vremena ne mogu drugacije razumeti nego 7 puta 360 obrtaja koja Zemlja napravi oko svoje ose, cineci tako 2520 godina.
Ja verujem da je to otpocelo onako kako je Jeremija napisao u 15:4 i Isaiji 7:8 (Jer je glava Siriji Damask, a Damasku je glava Resin, i do 65 godina satrce se Jefrem tako da vise nece biti narod” a to se desilo kada je Manasija odveo narod u Vavilonsko ropstvo, i Izrailj nije vise bio nacija” – 677. godine pre Hrista. A onda oduzmemo 677 od 2520 i dolazimo do 1843 godine kada ce se kaznjavanje naroda Bozjeg zavrsiti” (Miller’s Lectures, p. 251)

Dokaz br. 2:

“Na osnovu 5. Mojsijeve 15:1,2 (Svake sedme godine oprastaj... jer je oprastanje Gospodnje oglaseno) i u Jeremiji 34:14 (Kad se svrsuje sedma godina, otpustajte svaki brata svojega...) mi smo pouceni da je ovo bio simbol (tip) kojim se ukazuje na oslobodjenje naroda Bozjeg od njihovih potlacitelja i oslobodjenja nakon 7 prorockih godina. 7 vremena puta 360 godina je 2520. Otpocevsi sa ropstvom Izrailja i carem Jude, Manasijem, 677 pre Hrista, to se mora zavrsiti 1843 godine posle Hrista, kada ce deca Bozja biti oslobodjena od svih robovanja i tlacenja”
(Second Advent Library, No. 14)

Dokaz br. 3

"Takodje se dokazuje sa sedmogodisnjim ratom Siona i njegovih neprijatelja, u Jezekilji 39:9,10(Tada ce izaci stanovnici gradova Izrailjevih, i nalozice na oganj i spalice oruzje i stitove i lukove i strele...) Deca Bozja ce se boriti sa njihovim neprijateljima, unistiti one koji su njih unistavali i porobiti one koji su njih robili kroz 7 prorockih godina, sto je 2520 godina. Otpocevsi onda kada je Vavilon poceo da robi njih, i kada su oni vatrom istine palili oruzja njihovih neprijatelja, u ovoj moralnom okrsaju, to ce se zavrsiti 1843."
(Miller's Life and Views, p. 69)

"Dokaz" br. 4

"Takodje se dokazuje znakom Subote. 2. Mojsijeva 31:13-17 i Jevrejima 4:4,9-11. Bog je stvorio svet za 6 dana i odmorio se u 7. dan. Dakle to je znak da ce Hristos takodje za 6 dana stvarati novo nebo i zemlju, i odmoriti na sedmi. A koliko je dug dan kod Gospoda? Petar nam kaze u svojoj 2. poslanici 3:8 da je jedan dan kao hiljadu godina. Dakle ako je jedan dan hiljadu godina, koliko ce dugo Hristos stvarati novo nebo? Ja odgovaram: ako dozvolimo Bibliji da nam pokaze hronologiju, otkricemo da je 1843. godina zapravo 6000 godina od Adamovog pada"
(Miller's Life and Views, p. 157)

Dokaz br. 5.

Takodje dokazujemo sa 3. Mojsijevom 25:8-13 (I nabroj sedam sedmina godina, sedam puta po sedam godina, tako da ti sedam sedmina godina bude cetrdeset i devet godina... i posvetiti godinu pedesetu, i proglasite slobodu... to neka vam je oprosna godina.) Da bismo ovo razumeli treba da znamo poredak Subote. Postoje sedam vrsta Subote, koje sve sadrze broj sedam. Jevreji su svetkovali sest Subota, jer da su svetkovali sedam oni bi postali savrseni bez nas, ali oni su prekrsili tu sedmu.
Jevrejske Subote bile su:
1. Sedmi dan (2. Mojsijeva 31:15)
2. Pedeseti dan (3. Mojsijeva 23:15,16)
3. Sedma sedmica (5. Mojsijeva 16:9)
4. Sedmi mesec (3. Mojsijeva 23:24,25)
5. Sedma godina (3. Mojsijeva 25:3,4)
6. Sedam vremena puta sedam godina i pedeseta godina Jubilarna.
7. Sedam vremena, sedam jubileja i pedeseti Jubilej ce nas dovesti do savrsene Subote – Jubileja nad Jubilejima. Dakle sedam puta sedam, 50 godina je 49 puta 50 = 2450 godina.

Veoma je ocigledno da se Jubilarna godina nije svetkovala od vladavine Josije, poslednjeg cara u Jerusalimu koji je slusao zapovesti Gospodnje. Njegova vlast se zavrsila 607. Godine (2. Carevima 23; 2. Dnevnika 35,36 i Jeremija 22). Nakon toga Jevreji nisu, niti su mogli, da svetkuju Jubilarnu godinu jer nikada nakon toga ni njihovi carevi, ni vlastodrci, ni narod, ni zemlja nisu bili oslobodjeni. A koliko je dug Jubilej nad Jubilejima? Odgovor: 49x50 godina = 2450. Godina. Kada je ova godina otpocela? Odgovor: Kada su Jevreji prestali da svetkuju Subotu kao Jubilej, tj. na kraju Josijine vladavine 607. Godine pre Hrista. Oduzmemo 607 od 2450 i dobijamo 1843. godinu posle Hrista, kada ce otpoceti Jubilej nad Jubilejima."
(Second Advent Library, No. 14)


 

Naš dokaz iz Biblije:

"A o danu tome ili o času niko ne zna, ni anđeli na nebu, ni Sin, do jedino Otac.
[Marko 13:32]

 

Za dalje proučavanje:

Danilo 8, ispunjeno proročanstvo
Žrtva svagdašnja i očišćenje svetinje

Yom Kippur (Dan pomirenja) 1844.
Dan pomirenja - pogrešno tumačenje i pogrešan datum
Jovan 10:22,23 - Hristos i praznik očišćenja svetinje
Knjige Makavejske