Elen Vajt - Zatvorena vrata

 Elen Vajt - Zatvorena vrata

Nakon što je Hiram Edson izjavio da je u polju kukuruza dobio vidjenje kako je 22. Oktobra 1844. Isus Hristos, u ulozi prvosveštenika, ušao u nebesku svetinju nad svetinjama (što je kasnije porekao i odustao od pokreta), ovo je tumačenje odmah podrzala Ellen White nizom svojih “vizija” o ‘zatvorenim vratima” u kojima je videla kako je :

“Isus Hristos ustao, zatvorio vrata svetinje, i otvorio vrata svetinje nad svetinjama” (Ellen G. White: The Early Years, Volume 1, 1827-1862, str. 161., A Word to the Little Flock, 1847.).

 

Elena Vajt čak je u to vreme  tvrdila da je putem “vizije” lično bila prenešena u hram Novog Jerusalima, gde se osvedočila o Hristovom ulasku u nebesku svetinju nad svetinjama.

“Videla sam hram u koji sam ušla… Isus je podigao DRUGU ZAVESU i ja sam ušla u svetinju nad svetinjama” (Word to the Little Flock, 1847., The Early Years, Volume 1, 1827-1862.).

Takođe potrebno je uočiti da serija prvih “vizija” Elene Vajt, koje je označile početak njene “proročke” uloge, nije bila posvećena predmetu velikog sukoba izmedju dobra i zla, niti su na temelju tih vizija napisane njene poznate knjige, kao što su Put Hristu ili Čeznja vekova (one dolaze dosta kasnije), - već su njene prve “vizije”, posluzile da bi uverile malu grupu “adventista” da su njihova očekivanja, bez obzira na razočarenje, bila Bogom vodjena, te da upravo i jedino ta mala grupa predstavlja jedini pravi OSTATAK koji još uvek uziva zaštitu Bozje milosti.

U to vreme Elena Vajt je posećivala male razbacane grupe još uvek nesigurnih i razočaranih vernika, te je često usred sastanaka primala “vizije” koje su imale za cilj utvrditi verne u ispravnost istine o zatvorenim vratima i ukazati da Hristos samo što nije došao. Prisutni, koji su se do toga trenutka često kolebali, prihvatali bi ovu “istinu” nakon što su bili svedoci nesvakidašnjih vizionarskih manifestacija Elene Vajt.

Evo opisa jedne od takvih situacija iz pera Elene Vajt:

“Dok smo bili u Exeteru, u Maineu, na sastanku s Israelom Dammonom, Jakovom i brojnim drugima, mnogi medju njima nisu verovali u zatvorena vrata. Puno sam toga pretrpela na početku sastanka. Nevera se osećala svuda. Tu je bila i jedna sestra koju su smatrali veoma duhovnom. Ona je zaista bila majka u Izraelu. Medjutim, medju prisutnima je došlo do podele po pitanju zatvorenih vrata. Ona nije mogla verovati da su se vrata zatvorila. Sestra Durben je ustala i počela govoriti. Ja sam bila vrlo, vrlo zalosna. Moja je cela duša bila prozeta agonijom, i dok je ona govorila ja sam se sa svoje stolice srušila na pod.

Tom prilikom videla sam Isusa kako ustaje sa svog posrednickog prestola i ulazi u svetinju nad svetinjama u ulozi mladozenje kako bi primio svoje carstvo.

Svi su potom bili duboko zainteresovani za ovaj pogled. Rekli su da je on za njih potpuno novi. Gospod je snazno radio kako bi istinu uneo u njihova srca. Sestra Durben je poznavala moć Gospoda, jer ju je i sama osetila mnogo puta; i uskoro nakon što sam ja pala na pod, ona je takodje bila oborena i pala na pod, vapeći Bogu da sa na nju smiluje. Kad sam napustila vidjenje, moje su uši bile pozdravljene pevanjem i glasnim klicanjem sestre Durben. Većina njih su prihvatili vidjenje i uzverovali u zatvorena vrata.” (Manuscript Releases, Volume Five, Page 97, paragraph 3).

 

Sve do početka pedesetih godina 19. veka Elena Vajt je čvrsto ubeđivala vernike u nemogućnost istinskog obraćenja ljudi izvan tadašnje male grupe “adventista”. Prema njenim “vizijama” neadventisti vise nisu mogli uzivati u blagoslovima Hristove posredničke sluzbe, za njih su jednostavno vrata milosti bila zatvorena.

1850. godine u časopisu Presenth Truth kaze:

Mi znamo da je Gospodar od kuće ustao 1844. godine i ZATVORIO VRATA prvog dela nebeske svetinje. Sada ć e oni (pastori i vernici drugih hrišćaniskih zajednica) voditi svoje stado kako bi trazili Gospoda, ALI GA NECE NACI; Njega koji se povukao od njih iza DRUGE ZAVESE” (Presenth Truth, March 1, 1850)

Ja sam videla da naše molitve ne mogu više pomoći zlima.” (Advent and Sabbath Herald, March 22, 1892)

Ovakav stav prihvatali su i drugi lideri adventog pokreta, ističući da je vrema za svet prošlo po isteku perioda od 2300 dana (1844. godine) i da je sada dan pomirenja otpočeo koji će trajati sedam godina. Joseph Bates je bio jedan od najvećih zagovornika takve teorije, ističući da će se ono što je otpočelo 22. oktobra 1844 završiti Oktobra 1851. godine, kada će Hristos doći. (vidi "The Typical and Anti-typical Sanctuary," str. 10-13, 15, Joseph Bates, 1850).

Elena Vajt podržava tu teoriju nizom “vizija” u kojima ističe:

“Neki misle da ima još mnogo do dolaska Gospoda. Vreme se proteglo nekoliko godina duže nego što su oni očekivali, tako da su oni došli do zaključka da će se produžiti na još nekoliko godina… Videla sam da je Isusovo vreme u Svetinji nad svetinjama skoro završeno, i da će još vrlo kratko trajati.” (Rani spisi, str. 58. izdanje 1907)

A u jednoj drugoj “viziji” piše “U viđenju koje mi je dato 27. Juna 1850. moj anđeo pratilac mi je rekao: Vreme je gotovo na izmaku. Budi spremna, budi spremna, budi spremna… ono što smo mi nekada učili godinama, oni što su nedavno primili istinu moraće da nauće za nekoliko meseci.” (Rani Spisi, str. 64-67)

A samo dva dana kasnije Elene Vajt objavljuje još jednu “viziju”:

Videla sam da se Isus molio za svoje neprijatelje, ali to ne mora nas da podstakne da se molimo za zli svet, koga je Bog odbacio. Kada se On molio za svoje neprijatelje bilo je nada za njih, i oni su mogli tako izvući korist i biti spašeni Njegovom molitvom. On je tada bio posrednik u prvom delu svetinje za ceo svet. Ali sada se Njegov duh i naklonost povukla sa sveta, a naša naklonost mora biti sa Isusom i mora se povući od bezbožnika. Videla sam da zli ne bi imali koristi od naših molitava sada. “ ( Camden, N.Y., June 29, 1851)

 

Naravno vreme je prolazilo i ništa se nije dešavalo. Sva “viđenja” Elene Vajt o “zatvorenim vratima” se potiskuju kako ne bi izazivala nova razočarenja i zbunjenost. Novi vernici koji su se pridruživali adventističkoj zajednici nisu imali pojma šta je sve “adventni prorok” “video” u “noćnim viđenjima” i prilikom padanja na pod.

 

Za dalje proučavanje:

2000 vizija?
Primanje saveta od umrlog muža
Prikrivena i ponovo otkrivena prevara
Dr. Bacchiocchi - greške u knjizi "Velika borba"
Prepisani dnevnik...

Elen Vajt - plagijator